No em deixes mai (Never let me go, Kazuo Ishiguro)

Editorial Llibres Anagrama. Publicat en novembre de 2017. 336 pàgines.  Crossover. ISBN: 9788433915528.

Ens trobem en l’Anglaterra de finals de 1990 quan Kathy H. decideix relatar els records d’infant i adolescent a Hailsham. Les activitats principals que realitzaven els alumnes interns en aquest centre es basaven sobretot en fomentar la creativitat a través de la pinura o la poesia i vigilar la seua salut al màxim. Els joves que estudiaven allà eren aliens a la resta del món i no tenien contacte amb ningú de l’exterior.

A destacar la relació amb els professors, els “custodis”, que es mostren distants i encara que no deixen de recordar-los que són especials i que s’han d’esforçar al màxim, mai no els parlen del seu futur ni del lloc que ocuparan al món.

Tots els alumnes tenen en comú l’absència de pares i de qualsevol tipus de familiars que els visite o els telefone. A més, són estèrils perquè la seua vertadera missió és preservar la salut de la resta de la humanitat i, per això, no tenen interès res que no siga ells mateixos i la gent que els envolta.

Els records més destacats de Kathy se centren en dos dels seus millors amics, Ruth i Tommy que amb ella mateixa, formen un triangle amorós que solament és capaç de reconèixer cap al final del llibre. Les converses que mantenen, els passejos i les vivències es descriuen amb tot detall i precisió, però no es pot evitar sentir un poc de confusió i que alguna cosa del llibre no acaba de quadrar.

Una història amb poca acció perquè tot gira al voltant dels records del passat de Kathy després de la mort dels amics, des de la maduresa i la distància, reflexiona sobre tot allò que va ocòrrer. El llibre s’estructura en tres parts i en un principi paraules como: “possibles”, “donants”, “consumar”, “ajornaments” o la terrible veritat que amaga “completar” no sembla que ens diguen res, cal esperar fins a mitjans de la tercera part per descobrir tot el misteri al mateix temps que els personatges.

Un vídeo sobre el llibre aquí.

Aquesta ressenya es va publicar al web LJ

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s