La banda dels terrats (Rooftoppers, Katherine Rundell)

Editorial Estrella Polar (L’Illa del Temps). Publicat en maig de 2014. 272 pàgines.  A partir dels 9 anys d’edat. ISBN: 9788491372707.

L’autora d’aquest llibre va decidir ubicar la història a París arran d’una estància en la bella capital francesa per motius de treball. Abans d’això, però, Katherine ja tenia una provada experiència en allò de passejar-se pels terrats en la seua època d’estudiant universitària en un College d’Òxford.

El mateix que la seua “mare de ploma”, Sophia, la protagonista del llibre és anglesa i es trasllada a París per buscar a la seua progenitora. Després de sobreviure a un naufragi  al Canal de la Mànega amb poc més d’un any de vida, la rescata Charles, un excèntric erudit. La xiqueta es troba dins d’una capsa, exactament a l’interior de la funda d’un violoncel en mig de partitures de música clàssica. El seu “pare per casualitat” li dóna una educació tan poc convencional que els serveis socials de protecció al menor els vigilen de molt a prop i quan la xiqueta fa dotze anys decideixen enviar-la a un orfenat. Per evitar-lo, Sophia pensa en fugir i París és la millor alternativa.

D’aquesta manera, Sophia es presenta com una jove bastant peculiar que s’enfronta al seu destí a l’estil dels herois de Charles Dickens pel que fa a la companyia d’altres xiquets orfes, l’ambientació anglesa, la duresa de les lleis, etc. La xiqueta es mou en els escenaris més foscos i oblidats dels carrers parisencs per tal recuperar una vida que sap li pertany però que desconeix totalment.

Els rooftoppers són fills de ningú que sobreviuen a força de voluntat i coratge en els terrats dels edifficis. Tots s’estimen més eixa vida que no als orfanats on, en lloc de rebre l’afecte que necessiten es troben amb un tracte que no admeten i que els empeny a fugir.

Amb un estil desenfadat, de lectura fàcil i la proposta d’un passeig per París de mà de la jove protagonista i els seus nous amis. Tot des d’una perspectiva més elevada a la qual estem acostumats per a lectors tan joves. Són elements suficients per a concloure que estem enfront una lectura que ens pot aportar molt. El desenllaç de la història arriba de manera molt sobtada i un tant precipitada, però el que més importa és la trama. L’amistad, la llibertad i el sentit de trobar el teu lloc són els temes principals.

Aquesta ressenya es va publicar al web LJ

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s