El secret de l’avi (Carles Cano, text i Federico Delicado, il·lustracions)

Editorial Anaya (Duende Verde-valencià). Premi Lazarillo de Creació Literària 2016. Publicat en març de 2017. 104 pàgines.  A partir dels 8 anys d’edat. ISBN: 9788469834169.

Tant a Maria com al seu germà bessó Miquel els agrada visitar el iaio Nicolau. Amb ell poden jugar, riure i divertir-se com un amic més. El millor de tot és que el seu avi assegura que és capaç de contar tantes històries com cabells té al cap. Sí, ja ho sé que sembla impossible i els xiquets pensen el mateix, peró res millor que posar-lo a prova.

Al llibre hi trobem històries de tot tipus que l’avi improvissa sobre la marxa amb tres elements que no tenen res a veure i que els seus néts li ajuden a triar. Si amb una pinta, una carta de baralla i una pedra de riu l’avi Nicolau ens trasllada a un país on un rei provoca el caos en el seu regne, què més pot inventar amb una caixa plena d’objectes?

Encara hi ha moltes històries igual o més de disparatades: una història d’amor que té lloc a París i on un peix i un cadenat tenen molt a veure per afiançar la seua relació. La maga d’un circ que es veu obligada a posar pau entre un gat golafre i un rossinyol apetitós. I un missatge en una botella o no, perquè això contamina la mar. Una perillosa pirata convertida en noble. Un militar del Japó que és l’últim en saber que la guerra ja ha acabat…

Un grapat de contes que demostren que l’avi Nicolau és un gran creador, però té un secret que comparteix amb tots nosaltres al final del llibre. Tots podem inventar històries, moltes, solament hem de tindre paciència i mètode, però sense buscar massa. L’escriptor i pedagog italià Gianni Rodari va idear multitud de recursos per crear històries molt imaginatives. Un d’aquests recursos és el que fa servir l’avi Nicolau, encara que amb una variació que fa els contes molt més disparats i màgics.

Carles Cano és un narrador valencià molt prolífic i conegut per tota la seua obra. Amb aquest llibre anima a la interacció dels xiquets amb els seus avis. Destaca la invitació a la creativitat, el respecte a la natura, els relats orals i el foment de la fantasia i la imaginació.

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s