Premis Literaris Mandarache i Hache

Premis literaris juvenil en castellà.

El Premio Mandarache és un projecte local de formació de lectors que organitza dos premis internacionals de narrativa: el Premio Mandarache de Jóvenes Lectores i el Premio Hache de Literatura Juvenil. El Grup Promotor de persones al front del projecte és l’encarregat de seleccionar els textos finalistes que, tant escriptors i editorials poden enviar. Aquest Grup està format per professors de secundària obligatòria, bibliotecaris, llibrers, professionals de l’animació a la lectura, pares, tècnics de joventut i amants dels llibres en general.

En tots dos casos, el jurat està format per joves lectors de les tres Cartagenes del món (Espanya, Chile i Cartagena de Indias de Colombia) que a través d’un programa d’actes relacionats amb el llibre i la lectura: encontres amb escriptors, presentacions i firma de llibres, clubs de lectura, tertúlies, recitals poètics i performances.

Aquests dos premis han estat creats per la Concejalía de Juventud de l’Ajuntamente de Cartagena en l’any 2005. Gràcies a un Grupo Promotor, una assemblea de ciutadans voluntaris i d’altres ciudatadanes compromeses amb els objetius del Mandarache que s’encarreguen de dirigir-lo.

El projecte es vertebra en quatre eixos:

En paraules dels organitzadors dels Premis:

Durante todo el curso escolar los estudiantes reciben clases de escritura y literatura a modo de seminario, con el fin de generar procesos de crecimiento en el mundo del libro y la creación literaria continuados en el tiempo y en un nivel profundo. Además, los seleccionados disfrutarán de seis clases magistrales impartidas por cada uno de los autores finalistas oficiales de los Premios Mandarache y Hache.

Aquest Projecte va rebre el Premio Nacional al Fomento de la Lectura 2014 del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte; a més del Premio “Los Mejores” de La Verdad 2017.

Es pot visualitzar el vídeo dels 10 anys del Premi, que es va enregistrar l’any 2015:

Més endavant, es va crear el programa Proyecto Mandarache que acull una sèrie d’iniciatives amb l’objectiu de formar lectors juvenils i adolescents i promocionar la cultura escrita entre persones d’aquesta franja d’edat.

En l’any 2018, els llibres premiats han estat: La habitación de Nona, de Cristina Fernández Cubas amb el Premio Mandarache de Jóvenes Lectores León Kamikaze, de Álvaro García Hernández amb el Pemio Hache de Literatura Juvenil.

Aquesta experiència d’èxit ha tingut tant de ressò que el premi “Los Inmortales” de Herencia (Ciutat Real) s’ha inspirat en ella.

Font: Lecturalia

Un comentari

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s