Un bloc per a les cançons catalanes de falda

Lorena Aguilar i Sandra Robles (sota la direcció i guiatge de Núria Vilà) han posat en marxa el bloc “Jocs de falda” on recopilen materials procedents de la literatura de tradició oral al voltant de les cançons de falda catalanes: base de dades, textos i partitures de cada joc, exemples filmats de com s’hi juga, opinions d’experts, enllaços interessants i  una completa bibliografia.

Aquest bloc s’ha presentat com el treball fi de màster (TFM) del Màster en Llibres i Literatura Infantil i Juvenil (que jo també he cursat!).

Segons la notícia de la creació del bloc, que el Grup de Recerca (Gretel) ha anunciat el passat mes de maig de 2018, els jocs de falda:

són una de les primeres activitats lúdiques que realitzen els adults amb els nens; es caracteritzen perquè sempre es basen en la interacció entre ambdós i perquè fan una funció d’acompanyament en les primeres edats perquè són jocs on sovint es conjuga llenguatge, música i moviment, acompanyen les accions, marquen el temps i incideixen en la psicomotricitat des dels gestos més petits fins als moviments més amplis.

I ens informen del gran valor d’aquests materials a tots els nivells:

Com qualsevol altre material de procedència de la tradició oral, presenten múltiples variants en funció de les èpoques i dels llocs geogràfics. Amb tot, es mantenen a través d’un sentiment de patrimoni col·lectiu, es continuen fent servir a les cases i a les escoles i es van adaptant a les necessitats del temps, com passa, per exemple amb els contes o amb altres gèneres de l’etnopoètica.

A més de recomanar el recurs:

Pensem que resultarà molt útil per a pares, mestres d’educació infantil, estudiants de magisteri i mediadors en general. Gràcies a les autores!

Nom del projecte: Jocs de falda

Recurs: bloc (en obert)

Any d’elaboració: 2018

Autores: Lorena Aguilar i Sandra Robles

Direcció: Núria Vilà (directora TFM)

Llengua: català

Material:

  • base de dades
  • textos i partitures de cada joc
  • exemples filmats de com s’hi juga
  • opinions d’experts
  • enllaços interessants
  • bibliografia completa

 

Exemple:

ARRI, ARRI, TATANET

arri-arri-tatanet (2).jpg

Amb el nen assegut a la falda de cara a l’adult i les cames eixarrancades, el fa saltar com si cavalqués. En l’últim vers, el deixa caure enrere com si el deixés caure.

 

Imatge: al bloc, dins de la secció “Jocs de falda”

Font: notícies Gretel

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s