8 motius per llegir… “Alfabet de futur”

La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada sinó que obeeix a d’altres raons que no han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la cal establir alguns motius, ni que siguen 8.

alfabet-de-futur

Alfabet de futur

Esperança Camps

Jollibre/Voramar: Barcelona, 2017

+14 anys

152 pàgines

ISBN: 9788416666676

Sinopsi editorial: Abril va a l’institut i gaudeix escrivint el seu diari. Li agraden les paraules i en fa llistes. El seu germanastre Andreu és periodista i ha de cobrir la notícia d’un crim: l’assassinat de l’empresari Manuel Sostres. Abril s’imagina a ella mateixa resolent el cas, sent la inspectora que desitja ser amb totes les seues forces. Creus que ho aconseguirà? Una novel·la policíaca trepidant que no podràs parar de llegir.

1. Esperança Camps, (Ciutadella de Menorca, 1964) viu a València i és coneguda per la seua trajectòria com a periodista i escriptora. Ha guanyat, entre d’altres, els premis: Joanot Martorell de narrativa el 2003 amb: Enllà de la mar; el de la Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa i Premi Ciutat d’Alzira de 2004 amb: Quan la lluna escampa els morts; el Vicent Andrés Estellés de poesia el 2006; el Lector de l’Odissea amb: El cos deshabitat i el Blai Bellver de la Ciutat de Xàtiva amb: Naufragi a la neu.

2. El publica Jollibre, un projecte de literatura infantil i juvenil de l’Editorial Santillana per a Catalunya, Les Illes i el País Valencià. En paraules de Maite Malagón, directora editorial, és un segell que:

aposta per la qualitat literària i el compromís, el gaudi, la reflexió, la creació i la recreació de nous universos imaginaris, i que pretén fer visible la millor literatura per a nens i joves en llengua catalana.

3. Va ser un dels llibres seleccionats en la “V Plaça del Llibre” de València de 2017. Un conjunt d’esdeveniments que formen part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana i que, segons Xavier Aliaga, va nàixer:

[…] com una modesta iniciativa privada ubicada en el Centre (de Cultura Contempòrània) Octubre per donar a conèixer la producció editorial en català […] i aspira a continuar creixent i convertir-se en un referent. L’objectiu: apujar els paupèrrims índex de lectura en la nostra llengua.

4. És una lectura recomanada per al segon cicle de l’ESO i segons el currículum elaborat per les autoritats educatives, un dels objectius generals de l’assignatura de Llengua i Literatura en aquests cursos és:

Interpretar i produir textos literaris i d’intencionalitat literària, orals i escrits, des de posicions personals, crítiques i creatives, valorant les obres rellevants de la tradició literària com a mostres del patrimoni cultural, fent especial incidència en les literatures presents en l’entorn.

Com que Alfabet de futur presenta una temàtica realista enfocada des del misteri amb un tractament del llenguatge molt especial i acurat, podem afirmar que és un llibre que compleix d’allò més el propòsit abans esmentat.

5. La protagonista, el mateix que l’alumnat dels darrers cursos de l’ESO, es troba en l’anomenada tercera fase de l’adolescència o “adolescència mitjana”. Es tracta d’un periode de maduració que es troba perfectament representat al llibre través de la relació entre pares i fills, d’amors ben avinguts i d’altres no tant, a més dels somnis i els malsdecap del nostre jovent. Tot adobat amb un seguit de trames creuades i personatges molt interessants.

6. Cada capítol s’inicia amb un joc de paraules que motiva l’atenció del lector en partir d’un mot ple de significat que ens incita a continuar llegint per saber-ne més. Tot un repte per a posar a prova les nostres habilitats lingüístiques i millorar el vocabulari

7. A la protagonista lo encanta fer llistes de paraules (i a mi també). Està demostrat que els llistats ajuden a combatre l’estrés, reforcen la memòria, la capacitat de síntesi i, a més, són tot un exercici d’autoreflexió i autoconeixment.

8. Un breu i molt significatiu tast del llibre:

Laura no pot deixar de pensar en aquest tipus de persones que exhibeixen tanta rectitud i en el fons estan podrits.

Publicat a DESCRIU

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s