Un corazón sin forma alguna (A heart Bent Out of Shape, Emylia Hall)

Editorial Suma de Letras. Publicat en 2014. 418 pàgines. A partir dels 16 anys d’edat.  Traducció de Mar López Gil. ISBN: 9788483656167.

Tot un curs acadèmic a Lausana i tres llibres d’Ernest Hemingway ambientats en aquesta bella ciutat suïssa, foren el detonant de la història que Emylia Hall sempre va desitjar escriure.

La protagonista és Hadley, una xica anglesa de dènou anys que coincideix amb l’autora en l’estància d’un curs escolar a la Universitat de Lausana i també per la seua passió per Un adéu a les armes i París era una festa. A més de tindre el mateix nom que la segona dona de Hemingway. No sabem si existeixen altres paral·lelismes entre realitat i ficció, però des del principi del llibre ens adverteixen que el motor de la història és el desig de la protagonista de trencar amb la seua, fins ara, feliç i rutinària vida per experimentar sensacions lluny de casa seua.

L’autora aconsegueix enganxar-nos de ple gràcies a les profundes descripcions de la ciutat: muntanyes nevades, edificis impecables, ponts, torretes i carrerons envoltats d’arbres… fins al punt que arribem a pensar que el paisatge és més important que la història. Però quan ja estem convençuts que no va a passar res, esclata la tragèdia i la vida de Hadley trontolla. La implicació del lector en la història és tan forta que quan els esdeveniments es precipiten anhelem saber la veritat i acompanyem a Hadley a una recerca ferotge que arriba a resultar desconcertant pels constants girs que ens obliguen a canviar d’opinió respecte al responsable de tot.

L’empatia cap a la protagonista, sumat a la barreja de passions i descobriments que experimenta, aconsegueixen accentuar la tragèdia i que es magnifiquen els sentiments al màxim. El primer amor; l’atracció recíproca per un jove i atractiu professor americà; els encontrens d’igual a igual amb Jacques, un vell escriptor que intenta escriure la que serà la seua última novel·la; la vida sense a penes alts i baixos ni comptes pendents de Hadley (bona filla, germana, estudiant, amiga, etc.) i, sobre tot, la seua amistat vertadera amb Kristina. Una bella i enigmàtica estudiant danesa que intenta gaudir al màxim de la vida, fins al punt que el seu lema és: il faut profiter, que ella mateixa defineix com:

Significa: «Hay que aprovechar al máximo» o «Hay que sacar partido», algo así. Pero es más que eso. Se trata de apreciar realmente las cosas, saborear el momento. Apenas te conozco, Hadley, pero intuyo que vas a profiter todo el tiempo que pases aquí, porque así lo deseas.

 

Aquesta ressenya es va publicar al web LJ

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s