8 motius per llegir “Els caçadors de llibres”

La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada sinó que obeeix a d’altres raons que no han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la cal establir alguns motius, ni que siguen 8.

portada llibre1
Coberta del llibre

Els caçadors de llibre (Book Scavangers)

Jennifer Chambliss Bertman, 2015

Fernando Vicente, il·lustració portada

Estrella Polar: Barcelona, 2017

Traducció d’Esther Roig, 2016

+12 anys             360 pàgines

ISBN paper: 9788491372073.

ISBN digital: 9788491372288.

Sinopsi editorial: Un joc en línia, un inesperat accident, un misteriós llibre desaparegut i dos joves disposats a esbrinar la veritat. T’atreveixes a endinsar-te en aquest enigma literari?

L’Emily és una fan absoluta de Caçadors de Llibres, un joc en línia que consisteix a trobar llibres amagats per tot el país. Però el creador del joc ha estat atacat i està en coma, per desesperació dels seus seguidors. De manera que l’Emily i el seu nou amic, el James, decideixen investigar sobre aquest misteriós accident. Però sorprenentment les pistes que van seguint els porten a fer inesperats descobriments sobre el joc i els llibres desapareguts. I, sobretot, hi ha un misteriós i estrany llibre que sembla haver-se esfumat, i uns subjectes sospitosos l’estan buscant desesperadament. Aconseguiran l’Emily i el James esbrinar aquest misteri tan literari?

1. El pas de la lectura infantil a la juvenil està garantida si continuen el joc, la intriga, la investigació i la colla.

Les sèries de colles acompanyades per un gos que visiten diferents llocs de la seua geografia pròxima per resoldre misteris inesperats ens agraden. Algunes mostres són els llibres de l’anglesa Enid Blyton i el del valencià Ivan Carbonell. En tots dos casos un gos acompanya els joves, Tim en el cas de Blyton i Odí en el d’Ivan. En aquest llibre no hi ha cap mascota que forme part de la colla com un més, a excepció d’Steve, el remolí de cabells de James, un dels personatges que és d’origen asiàtic.

2El llibre promet molt per a tots aquells que estimen la lectura i confien en les seues possibilitats d’aventura, descobriment i gaudi.

Garrison Griswold, el fundador de «Els Caçadors de llibres» i conegut com «El Willy Wonka de l’edició», defineix el joc online així:

Som una comunitat d’amants dels llibres, enamorats del enigmes i cercadors de tresors. Vosaltres també? Doncs, veniu amb nosaltres!

A l’inici del llibre trobem la descripció del joc amb les dues fases principals: Amaga un llibre (amagar un llibre en un lloc públic i publicar una pista perquè d’altres el troben) i Troba un llibre (buscar el llibre amagat per altri) i Llegeix el llibre. Els punts que s’hi acumulen permeten classificar-se en diferents nivells segons els detectius més reconeguts (reals o ficticis) de la història: des d’un jove detectiu de barri anomenat Leroy, fins la senyoreta Marple o Sherlock Holmes.

3Es tracta d’un joc real que està actiu això significa que tots podem participar-hi.

Una comunitat de bookcrossing en línia que a l’estat espanyol es pot accedir a través d’aquest enllaç.

Tot un projecte de foment lector on la lectura es concep com un joc d’enigma, lògica, deducció i interacción on la part digital també està contemplada a partir d’una plataforma en línia que convida a publicar crítiques als perfils, participar als fòrums, penjar pistes, fer seguiments, etc.

4La lectura, la família, les dificultats per a relacionar-se i fer amics a causa dels constants canvis de residència estan presents.

Tot perquè els pares d’Emily i de James tenen com a projecte de vida viure als 50 estats d’Amèrica del Nord. Com que poden treballar a distància (la mare és proframadora a distància i el pare corrector) i a més a coadministren el bloc “50 estats, 50 llars” on conten les experiències personals d’aquesta vida itinerant. San Francisco, Califòrnia, és el novè estat.

Potser per aquest motiu Emily és una lectora compulsiva i troba als llibres l’estabilitat i el refugi que a la vida real no té. Els únics començaments amb què prova entusiasme és amb els dels llibres perquè els pot acabar, cosa que amb els canvis de domicili no ocorre. Una perspectiva diferent de la lectura i els llibres que per a molts és sinònim de viatge i transformació. 

5Hi ha qui ja ha qualificat els llibres com una saga Middle Grade (MG), és a dir, una denominació pròpia dels països de parla anglesa que situa obres recomanades per a joves d’entre 8 i 12 anys.

El Middle Grade inclou obres senzilles, breus i amb un estil molt senzill i dinàmic pel que fa a la trama, els escenaris i els personatges. A continuació tindríem la Young Adult (YA) per a preadolescents a partir de 13 anys i fins els 18 on predomina la fantasia, les temàtiques paranormals i el romanticisme. Aquestes obres també agraden els adults. Per últim, el New Adult (NA) s’inicia als 18 anys i acaba als 25 on apareixen problemàtiques més complexes i referències sexuals explícites. Sense oblidar el Crossover on les obres són llegides independentment per adults i per joves.

6Hi ha una crida explícita a tenir cura del medi ambient.

En tot moment es diu que a l’hora d’amagar els llibres:

Sigues respectuós amb l’entorn, sisplau, com també amb les lleis i les normatives de la zona on amaguis el llibre.

7Un dels personatges de la història confessa el seu amor per la lectura en paper, encara que si algú ho desitja l’editorial Estrella Polar del Grup Editorial 62 ofereix el format digital.

Els llibres electrònics tenen com a principals avantatges el poc pes, el poc espai físic, augmentar la mida de la lletra i l’orientació de lectura. Alguns disposen de llum integrada i/o música i quasi tots tenen diccionaris, traductors i cercadors interns. D’altra banda, permeten fer anotacions, subratllats, com també iniciar la lectura en l’últim punt que es va deixar. Si a més estan connectats a la xarxa podem veure vídeos o música i clicar en els enllaços. El preu però, es pot considerar excessiu perquè molts costen més de la meitat que un llibre en paper. A més dels evidents avantatges de poc pes, més lectures en un dispositiu, canviar grandària de la lletra, el preu és més econòmic.

8Es tracta del primer llibre de Jennifer Chambliss Bertmant. Una escriptora nascuda a San Francisco, l’escenari de la història, on sabem de boca dels personatges que es tracta d’una de les ciutats més cares dels EUA. 

Els ponts, les costeres, l’illa d’Alcatraz i la decisió de molts actors famosos d’establir-se a San Francisco es deu a l’absència de paparazzi, la tranquil·litat i la seguretat en aquesta ciutat.

Aquesta sèrie juvenil de Jennifer ha estat tot un èxit de vendes a Nova York, figura al Top Ten Pich dels Indie Next Kids i s’ha seleccionat al Junior Library Guild. Alguns dels premis que ha guanyat són al millor llibre de l’any de Banks Street College i el millor llibre de l’any a Amazon, a més d’altres 18 nominacions de premis estatals. El tercer volum de la sèrie: The Alcatraz Escape ja s’ha publicat als EUA.

Imatge: via Pexels

Publicat a DESCRIU

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s