El tigre de la vitrina (Alki Zei)

Editorial Empúries (L’Odissea). Primera edició original de 1966. Publicat en 1988. 176 pàgines. A partir dels 12 anys d’edat.  Traducció d’Anna Maria Cassassas. ISBN:  9788475961422.

Quan l’any 1936 el general Metexas instaura una dictadura d’inspiració feixista a Grècia Melisa encara no ha complit els vuit anys, però és conscient dels canvis que es produeixen al seu voltant. Per començar, la seua germana major Mirto va vestida amb l’uniforme falangista, el seu avi llegeix els clàssics d’amagat, al seu pare li preocupa perdre el treball i la tia Despina, pel contrari, es mostra a favor del nou règim.

Tot empitjora quan el seu estimat cosí Nikos es veu obligat a amagar-se i somia amb anar a Espanya per a participar en la Guerra Civil Espanyola. I encara hi ha més, s’organitzen festes per festejar: “l’aniversari de la dictadura i l’inici de la felicitat” mentre que en la plaça de la ciutat d’Atenes es cremen llibres considerats perniciosos i el pare d’un amic de Melisa és desterrat del seu país.

Paraules com “democràcia” i “llibertat” es converteixen en perilloses i els adults els donen als xiquets missatges contradictoris sobre tot el que ocorre.

Per una altra banda, el tigre embalsamat que la tia Despina té al saló dintre d’una vitrina acapara tota l’atenció de la menuda i dels seus amics. En primer lloc, perquè té un ull de color blau i un altre de negre, però sobretot perquè un dia descobreixen que entre les dents té una nota que els convida a desvetllar un misteri.

El llibre es divideix en dues parts formades per diversos capítols amb títols tan significatius que ens avancen els contingut:

1. L’avorriment dels diumenges, l’Ícar i les taules de multiplicar.

11. El canari i Espanya. Estrelles i crancs. Si hagués nascut escriptora.

La lectura del llibre ens apropa a les desigualtats socials d’aquella època on, per exemple, les escoles públiques estaven saturades i no eren garantia d’una educació de qualitat. Pel contrari, en les escoles privades els joves estudiants rebien un tracte diferent per part dels professors en funció de si eren de “matrícula completa” (la consentida i insoportable Pipitsa), de “matrícula de descompte” (Melisa i l a seua germana) o de “matrícula gratuïta” (la menuda Andigoni, que solia rebre tots els càstigs).

Una història exquisida i molt ben escrita i extremadamente emotiva que ens trasllada, des d’una perspectiva infantil i sincera, a la realitat del poble d’Atenes durant la Segona Guerra Mundial i on s’intercalen llegendes (com la de Teseu), amb contes populars (com el de Pinotxo) i d’altres sobre històries de palaus i fantasmes amb els quals fabulen els xiquets en els seus jocs.

Publicat a LJ

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s