8 motius per llegir “Mor una vida, es trenca un amor”

La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada sinó que obeeix a d’altres raons que no han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la cal establir alguns motius, ni que siguen 8.

 

mor-vida
Coberta del llibre

Mor una vida, es trenca un amor

Joan Pla, 1981 (1a edició)

Enric Solbes, il·lustració portada

Bromera (Els Nostres autors, 12): Alzira, 1990

+14 anys       

208 pàgines    

ISBN: 9788476600757

Sinopsi editorial: Per mitjà de la història d’amor de Maria i Sergi, aquesta novel·la esdevé un passeig sentimental per una època recent i autoritària, i per un país, el nostre, rural i apassionat. Ens retorna als records d’infància, l’enamorament primer, els condicionants i les repressions socials, la presència sensitiva del paisatge, el desig de fugir a un país llunyà, i la mort. La lectura de Mor una vida, es trenca un amor ens fa comprendre, des de la proximitat i la senzillesa, com seria de diferent i limitada la nostra civilització si oblidàrem les històries de Tristany i Isolda, Tirant i Carmesina, Romeu i Julieta…

1. Obra publicada per primera vegada a l’any 1981 i concebuda inicialmen com una lectura per a adults.

L’obra va quedar finalista dels premis de novel·la de la Ciutat de València el 1980. I la primera edició (Prometeo, València) fou en una col·lecció de narrativa no juvenil. El propòsit de l’autor, professor d’institut, era que els seus alumnes llegiren el llibre i gràcies a la bona acollida començà a editar-se com a lectura per a joves.
Les edicions del llibre, amb el corresponent segell editorial i any de publicació, són:

2a edició. València: Consorci d’Editors Valencians (1984).
3a edició. Alzira: Bromera (1990).
4a edició. Barcelona: Columna (1997).
5a edició. Alzira: Bromera (2010).
6a edició. Alzira: Bromera (2013).

2. Es considera un dels primers bestsellers en valencià.

Als anys 90 fou el llibre més llegit i recomanat com a lectura escolar fins a l’actualitat. En aquell moment, l’autor, professor d’institut, proposà llegir el llibre a classe i fou tan gran l’èxit entre els seus alumnes que s’edità una nova edició en una col·lecció juvenil.

3. L’autor, Joan Pla.

Joan Pla va nàixer a Artana en 1942 i fou nomenat fill d’Adoptiu de Borriana en 2014. Autor de més d’una trentena de llibres per a joves i guardonat amb nombrosos premis literaris, Mor una vida, es trenca un amor fou la seua primera obra. L’escenari d’aquest llibre és el poble on va nàixer, Artana. Un entorn rural on les diferències de classe són molt evidents i amb la dictadura franquista com a teló de fons. El paisatge és un personatge més destacat de la història i els dos joves enamorats planifiquen la fugida a través d’un viatge de fi de curs a Galícia com a excusa.

4. Destaca per emprar la tècnica del contrapunt o narració alternada.
Aquesta tècnica permet focalitzar un mateix fet en primera persona i des de diversos punts de vista introspectius. El lector obté informació privilegiada i molt completa perquè la veu narrativa es reparteix entre dos protagonistes de diferent diferent gènere, extracció social, educació, etc.
És un recurs emprat en nombroses lectures etiquetades com psicoliteratura: Què t’angoixa, Núria? De Glòria Llobet i El talismà del temps, de Pepa Guàrdiola, entre d’altres.

5. De moment no s’ha traduït a d’altres llengües, però sí que ha estat objecte d’anàlisi i d’investigacions acadèmiques.
A destacar el treball de recerca que ha dut a terme la benissera Núria Ivars Bertomeu i que ha dirigit Gemma Lluch (El cambio de circuito lector. El ejemplo de Mor una vida, es trenca un amor, de Joan Pla. Elos. Revista de Literatura Infantil e Xuvenil, 2, «Notas», 2015, 105-118 ).
Una de les conclusions d’aquest estudi és que, a partir de la segona edició del llibre, l’autor va optar per eliminar oracions i fragments amb referències sexuals explícites. Vist que el llibre estava adreçat a adolescents, calia suprimir informació que no resultara adient per a ells i prescindir-ne no dificultava la comprensió de la història.

6. A la proposta didáctica hi trobem activitats seqüenciades en diferents moments de la lectura.

Aquestes activitats abans, durant i després de la lectura s’articulen entorn a les línies temàtiques de la història com: el gènere epistolar, les pautes socials de l’època, fugir de casa dels pares i les primeres relacions sexuals.

7. Més tard es va publicar una segona part: Només la mar ens parlarà d’amor.

Aquest llibre fou mereixedor del “Premi Bancaixa” de Literatura Juvenil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira (PLCA) el 1998, tres anys després de la creació de la categoria juvenil en aquest premi i dèsset anys més tard de la primera edició de la primera part.

En la segona part, el protagonista és el fill de Maria i de Sergi que, a més d’anomenar-se com el pare que no ha conegut protagonitza una història d’amor que els pares no accepten. En aquest cas, la família de la nóvia és de casa bona i ell fill de mare soltera.

8. A destacar algunes iniciatives que són un bon termòmetre de l’interés actual que encara desperta el llibre. 

Com ara, aquest booktrailer que han elaborat l’alumnat de 1FPB d’informàtica durant el curs 2016-2017, dins d’un projecte d’Erasmus+ contra l’abandonament escolar.

 

Imatge: via Pexels

Publicat a DESCRIU

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s