8 motius per llegir “Paraules de Júlia”

La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada sinó que obeeix a d’altres raons que no han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la cal establir alguns motius, ni que siguen 8.

9788499041773_04_h (1)

Paraules de Júlia

Joan Bustos

Bullent: Picanya, 2016

35è Premi Enric Valor de Novel·la Juvenil 2015

+ 15 anys

168 pàgines

9,70 euros

ISBN: 9788499041779

Sinopsi editorial: Júlia & Helena. Dues amigues, des de sempre i per sempre. Bojament enamorades (o no) del professor d’anglès. És estiu i la Júlia marxa als Estats Units, mentre que l’Helena ha de recuperar els suspensos. Però al setembre no es retroben, tot i les promeses que res no canviaria: la Júlia no vol saber res de l’Helena. Ni de ningú. Què va passar aquella nit de besos robats, just abans del viatge? Mentre no hi hagi respostes, quedaran les paraules. Paraules de Júlia.

1. Aquest llibre ha rebut el Premi Enric Valor de Novel·la Juvenil de 2015.
Un premi que gaudeix d’una, sortosament, sòlida trajectòria amb obres que tracten diferents temes que afecten els joves.

2. Els temes que aborda són potents i brutals.
El silenci d’una jove estudianta d’últim curs de secundària obligatòria després d’un viatge a l’estranger amaga una experiència tan traumàtica com una agressió sexual que resulta d’un realisme molt cru que costa de digerir.

3. L’autor és Joan Bustos Prados, un filòleg que es dedica a la docència a Barcelona on també hi viu.

Aquest autor combina la crítica literària d’obres de literatura infantil i juvenil (va elaborar una magnífica ressenya de els Papers àrabs, d’Ivan Carbonell en la seua primera edició) amb la creació que de moment li ha comportat dos reconeixements literaris: el Premi Barcanova amb Fina ensurts i el Premi Enric Valor amb aquest llibre.

4.  En una de les seqüències del booktrailer -amb banda sonora No Moon,  d’Elle Lefant- hi apareix la imatge d’un llop; i no és gratuït.

El llop té diferents significats segons la cultura i el temps; és freqüent associar-lo amb el mal, el perill i el risc que corren les dones per part d’un depredador. Un dels temes del llibre és la violència de gènere i l’agressió sexual que pateix una de les protagonistes adolescents en mans d’un home a qui creu estimar i que, en realitat, no coneix en absolut.

5Els personatges són el punt fort de la història.
Els actors es presenten amb un enfocament totalment maniqueista -o molt bons o en l’altre extrem- que demana una profunda revisió de la història literària i la mitologia clàssica per anar més enllà dels prejudicis i dels dobles sentits que es plantegen i que, malgrat tot, la fan versemblant.

6Cal fer esment l’ajuda per part del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport que va rebre l’edició d’aquesta obra.
Amb la finalitat d’estimular la creació d’obres literàries per a joves d’aquesta franja d’edat dins l’estat espanyol. No és una garantia d’èxit, ni tampoc de qualitat, però és important tindre-ho en compte.

7Les propostes didàctiques de treball, molt útils a l’aula, són a càrrec de Carles Alcoy i la portada és obra de Miquil Mollà.
El treball que s’aconsella aplicar a l’aula se centra en la construcció dels personatges que van dels vampirs als herois, la construcció de l’acció i la relació de l’obra amb d’altres àrees curriculars com ara el dibuix, la tecnologia i la música.
Crida l’atenció que en aquesta guia didàctica s’acaba amb una nota literària final on s’informa d’un telèfon que cal marcar en cas d’observar qualsevol situació en què us sembli que hi ha indicis d’abús sexual

8. Saber-ne més? Podem accedir-hi a un qüestionari que es troba a Kahoot i es proposen diverses activitats per demostrar que hem entès bé la història.

Les preguntes tipus test proporcionen una aproximació concissa, ràpida i estimulant a un contingut determinat, En el cas d’aquesta obra literària dividida en  quatre parts que es corresponen a les estacions de l’any des de l’estiu suposa una organització més clara de l’acció.

 

L’autor del llibre, Joan Bustos, en parla al seu blog: Una referència a “Paraules de Júlia”.

Imatge: via Pexels

Publicat a DESCRIU

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s