La “Légèreté” o el poder de l’art després de la tragèdia

Sovint el millor que ens ocorre està marcat per la casualitat i allò inesperat fins el punt que una distracció més que molestar-nos, ens pot salvar la vida. És el que li va ocórrer a la dibuixant francesa Catherine Meurisse quan la freda matinada del 7 de gener de 2015 el despertador no va sonar i va arribar tard a una reunió de treball que va suposar la mort de molts dels seus companys de treball.

descarga

Estem parlant de l’atemptat que patiren els dissenyadors de la revista satírica parisenca Charlie Hebdo i que va sumir a Meurisse, el mateix que a altres supervivents, en un estat de dolor, apatia i tristesa absoluta que afectà profundament la seua capacitat creativa, la memòria i fins i tot la parla. Meurisse mantenia una relació complicada amb un home casat, per aquest motiu la tensió li impedia dormir bé a les nits i va arribar tard a la matança, encara que va arribar a temps de veure i escoltar part del que va ocórrer i es va impregnar de tot.

Conscient que ja res seria com abans, Meurisse va emprendre un viatge real que va tindre un correlat en forma d’una sèrie d’il·lustracions que, per fi, va ser capaç de crear. Després de provar amb el consol d’amics i família i de submergir-se de nou en la literatura, la dibuixant, que en 2015 tenia 35 anys d’edat, va decidir anar a Roma. Va passar un temps deambulant entre jardins atestats de gent, va veure runes polsoses i va visitar museus i esglésies. Finalment, va començar a veure la llum.

descarga (1)

En les pàgines de La légèreté -que en castellà fa poc ha publicat l’editorial Impedimenta amb el títol La levedad– trobem la crònica d’un viatge interior a la recerca de la bellesa i la inspiració després d’una tragèdia de tal magnitud que va posar el punt de mira en la llibertat d’expressió i va qüestionar l’art i l’humor com a antídot contra tot.

Replet de reflexions personals nascudes del convenciment que la bellesa és superior a l’horror i que l’art té la capacitat de sanar.

Sembla que ara Meurisse prefereix la lentitud i la reflexió del còmic a la urgència i la síntesi del dibuix de premsa: «Els llibres sovint són més intel·ligents que els mateixos autors», afirma la il·lustradora que en La légèreté es permet inclús la llicència de fer ús de l’humor. I és que la prestigiosa revista francesa Charlie Hebdo tenia com a principi fonamental riure-se’n de tot per perdre la por a morir i ella, Catherine, és la prova que han complit l’objectiu.

30177533

La légèreté

Catheine Meurisse, 2016 (1a edició)

Éditions Dargaud: París (France) 

+14 anys       

136 pàgines    

ISBN: 9782205075663

 

 

Publicat a LIBRÒPATAS

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s