La història d’Erika

The Story of Erika. Text de Ruth Vander Zee i il·lustracions de Roberto Innocenti. Editorial Kalandraka. Publicat en abril de 2005. 24 pàgines. A partir dels 6 anys d’edat. ISBN: 8484645215.

Durant la Segona Guerra Mundial -exactament, entre 1933 i 1945- va tindre lloc un dels episodis més  estremidors de la història amb l’Holocaust o extermini dels jueus i altres minories per motiu de raça, religió, política, etc.

Molts xiquets foren víctimes directes i solament alguns vam sobreviure. Una d’elles és Erika. Erika viatjava en companyia dels seus pares dalt d’un dels trens per al ramat camí d’un camp de concentració.

4

Erika comença la seua història amb aquestes paraules:

Entre 1933 y 1945, seis millones de los míos fueron asesinados. Unos murieron de un tiro. Otros murieron de hambre. Y muchos otros murieron en hornos crematorios o asfixiados en cámaras de gas.

La xiqueta era un nadó i, evidentment, no recorde res, però li van contar que els seus pares li salvaren la vida. Durant el recorregut, els seus pares van intuir el dramàtic final i la van llançar fora a través d’una finestra del vagó. La xiqueta va resistir la caiguda i una persona la va recollir i criar com a filla seua.

descarga (3)Documento-acquisito3.resized

Erika no va saber mai qui foren els seus pares biològics, però la seua nova família li va contar la veritat des del principi. L’angoixa del seu passat, els horrors de la guerra i l’agrïment d’estar viva van provocar que Erika es fera moltes preguntes, que són les que trobem en el llibre.

Un text escrit de forma directa, clara i senzilla sense recrear-se en els malsons de la catàstrofe, però tampoc sense estalviar res. Ruth escriu des de la distància i ens trasllada les inquietuds d’una supervivent que s’expressa de forma interrumpida. El text aprofita alguns dels recursos de l’expressió oral i les imatges de Roberto Innocenti són molt evocadores i emotives. La història d’una persona que va estar allà i que no recorda res, però que els testimonis han aconseguit que aflore tot i per això ens ho conta.

Publicat a LJ

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s