Nieve negra (Camila Valenzuela León)

Editorial SM (Santiago de Chile). Publicat en 2014. 109 pàgines. Premi Barco de Vapor de Chile 2014 A partir dels 12 anys d’edat. ISBN: 9789563496857.

nieve negra

Amb un plantejament bastant clàssic, en Nieve negra trobem una madrastra cruel que està disposada a tot per eliminar una adolescent que ens recorda a la Blancaneus. Les dues dones pertanyen a móns diferents separats pel temps i cadascuna forma part d’un relat que acaben per convergir per mostrar-nos que la història es repeteix i que, de vegades, és molt difícil fugir de la foscor.

bnieves gotica.jpg
A través de dues històries paral·leles ubicades en un poble menut de Santiago de Xile, se’ns convida a capbussar-nos en les profunditats de l’ésser humà on de sovint hi ha llum i també les ombres. En una de les històries es parla d’una joveneta i del seu pare i la dona d’aquest. La relació amb el pare està plena de complicitats i afecte, en canvi, ella i la madrastra no s’avenen. En la segona història es presenten aquests tres personatges principals, però amb la diferència que transcorre molt de temps enrere, exactament en l’època colonial. Contada de forma imprecisa, en cap moment aconseguim saber el nom dels personatges als que la veu narrativa es refereix com «la Niña», «la Mujer» i «la Negra».

madrastra

La xiqueta protagonista de la primera història es troba en una vella casona en la qual s’acaba de traslladar la família, un espill i una pomera. Altres elements comuns a un conte de fades en concret són el pare afectuós en extrem amb la filla de sang i l’odi infinit que li produeix a la seua nova dona. Tot perquè culpabilitza a la xiqueta de totes les calamitats que pateixen. També hi trobem personatges nous que no apareixen en el conte clàssic: el gos fidel a la xiqueta, els esclaus i la Negra, una dona que transita en les dues històries i en els dos temps, a més de protagonitzar tots els embolics en què es veuen implicats els personatges.
Un llibre apassionant amb molt de misteri que l’autora sap conduir de forma admirable i amb un final poc inesperat, que no previsible que amb seguretat pot agradar a tots. Poques pàgines per oferir-nos un magnífic retrat de les emocions dels personatges principals i de les conseqüències de provar sort amb allò que hauríem d’evitar.

Publicat a LJ

 

 

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s