Elementa: una taula periòdica de dones científiques

Teresa Valdés-Solís es una enginyera química que li donat un nou sentit a la taula periòdica en substituir els elements per dones científiques. Quan va crear aquest recurs  educatiu, que ha anomenat “Elementa“, en l’any 2018 no va dubtar a compartir-lo a través de les xarxes socials i el feed back no va tardar a arribar.

2019 és l’any de la Taula Periòdica.

L’objectiu d’aquesta taula és visibilitzar a les científiques en col·legis i centres de secundària perquè els alumnes la reproduesquen en format físic i la puguen exposar.

En la taula podem trobar el nom de les fèmines científiques més rellevants i d’altres que, de manera subjectiva, Teresa desitjava incloure per reivindicar el paper de la dona. En paraules de l’autora (que a més de treballar en l’Instituto Nacional del Carbón (INCAR-CSIC) és la presidenta de la Asociación de Divulgación Científica d’Asúries).

No es que sean pocas, pero son desconocidas. Las mujeres nos incorporamos en España más tarde a la ciencia que en otros países de Europa. Y algunas de las que lo hicieron en la década de los 30 del siglo pasado, tuvieron que abandonar por la Guerra Civil.

[…]

En este contexto, elementa me parece una palabra motivadora, aunque suela usarse con connotaciones negativas. Lo importante no era tanto qué nombres entraban en la lista, sino defender una idea.

[…]

Educar a los alumnos en que se puede ser científica siendo niña es fundamental. Como padres podemos intentarlo, pero sin el apoyo del resto de la sociedad, es imposible que se logre un cambio.

[…]

 

DzIFoGYWoAAAlst

Algunes de les científiques que apareixen a la taula són:

  • Dorotea Barnés. Una pionera en ciències químiques que es va exiliar a França i és un exemple de totes aquelles dones que els conflictes bèl·lics van impedir treballar com a científiques.
  • Gertrudis de la Fuente. Representa a les dones que formen part del CSIC, ja que fou ella qui va obrir el camí en els anys 60.

La taula es pot descarregar en aquest enllaç.

El fil al TwitterTeresa Valdés-Solís@tvaldessolis

Font: Verne.El País

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s