8 motius per llegir “Dones valencianes que han fet història”

La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada sinó que obeeix a d’altres raons que no han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la cal establir alguns motius, ni que siguen 8.

dones val illustres
portada

Dones valencianes que han fet història

Sandra Capsir i Maria Viu, text

Naranjalidad; Eli M. Rufat; Raquel Guerrero; Tres Voltes Rebel, il·lustracions

Bromera (Àlbum il·lustrat, 51): Alzira, 2018

+12 anys             

 72 pàgines

ISBN paper: 9788490269145 

Preu: 17,95 euros

Sinopsi editorial: Científiques, inventores, esportistes, músiques, pintores… Al llarg de la nostra història, moltes dones que han nascut o viscut en algun punt del territori valencià han deixat una empremta inesborrable gràcies al seu talent, esforç i tenacitat.

Cada pàgina d’aquest llibre pretén despertar la curiositat per continuar indagant la vida i l’obra de dones que ens han eixat un llegat excepcional digne de ser recuperat.

1Un llibre esperat, inesperat, necessari i molt complet.

Fins a trenta dones valencianes que han viscut en diferents segles al nostre territori i que han desenvolupat tasques de renom  imprescindibles per a la construcción sociocultural d’una comunitat i  que, el mateix que ocorre amb altres persones del mateix gènere i arreu del món, han estat injustament silenciades, oblidades i, fins i tot, negades.

De segur que ens resulta molt coneguda Isabel de Villena per la seua condició d’escriptora, religiosa i filla natural d’Enric de Villena que es va criar a la cort de Maria de Castella. D’altres noms també ens resulten molt familiars, la cantant de copla Concha Piquer o la metgessa i especialista en oncologia Anna Lluch.

2. La visibilitat de la dona com a motiu literari.

És una realitat els esforços que, recentment, estan impulsant institucions, col·lectius diversos i diferents persones a nivell individual per donar a conéixer la tasca de dones de totes les èpoques, edats i condicions en tots els àmbits de la societat i la cultura. En aquest cas, ens trobem amb un llibre de tapa dura i exquisitament il·lustrat que recull fins a 30 dones valencianes que mereixen passar a la història.

3. Des del silenci fins a l’homenatge més sentit.

Considerades ara extraordinàries i imprescindibles, en el seu temps, aquestes dones no van gaudir del reconeixement que mereixien. En el llibre, es presenta la biografia de dones a través de textos breus de caràcter divulgatiu i fàcils de llegir que conviden a voler saber més.

Hi trobarem perfils de tot tipus: cientìfiques, artistes, esportistes, inventores etc. Un llegat que ara tinguem l’oportunitat de conéixer i també de recuperar perquè, como va dir Virginia Woolf, l’escriptora britànica que va reclamar un espai, una habitació pròpia perquè la dona desenvolupara les seues inquietuds artístiques:

M’atreviria a aventurar que Anònim, que tants poemes va escriure sense signar-los, era sovint una dona.

4Les autores són dos dones conegudes al món editorial i de les lletres al nostre territori.

Sandra Caspir Maiques i Maria Viu Rodríguez duen a terme diferents projectes i altres tasques a Edicions Bromera. Arran de la publicació d’aquest llibre totes dues han fet diversos actes de presentació d’aquest llibre escrit a quatre mans i on han referit detalls sobre la selecció de les heroïnes i el procés de creació del llibre. Per exemple, vam destacar que hi ha tantes dones il·lustres valencianes que podrien editar més llibres.

En paraules seues:

… el missatge és que tu, xiqueta, pots ser el que vulgues i tu, xiquet, has de saber que qualsevol xiqueta pot ser el que vulga, igual que tu. I per a normalitzar la igualtat d’oportunitats havíem d’incloure exemples de dones actuals, que ara estan fent història.

[…]

… que la societat valenciana (els xiquets i xiquetes, els joves i les joves i els adults) ja tenen un llibre amb dones valencianes que han sigut referents per la seua aportació a la societat. És un llibre que pot plantejar el debat i la recuperació de la memòria de les dones que han fet aportacions a la societat i que l’han fet millor.

5. Les il·lustracions són molt colpidores.

I estan a càrrec de quatre il·lustradores també dones i valencianes: Naranjalidad (Elena Just Castillo), Eli M. Rufat (Lucrezia Bori, Concha Piquer, Ana Cross Stotter, Chantal Ferrer Roca o Pilar Mateo), Raquel Carrero (Manuela Ballester, Juana Francés, Dolores Cortés) i Tres Voltes Rebel (Anna Montaña Gimeno, Isabel-Clara Simó).

6. Una lectura dirigida a tots els públics i que no passarà de moda.

Una proposta molt suggeridora que fa pensar en un viatge en el temps. Una ullada a la història en clau femenina, de qualitat i amb figures endèmiques. Una passa més per foradar el sostre de vidre.

7Un fragment.

La nostra protagonista tenia una professió poc usual entre els romans. Poc usual per a una dona, per descomptat: era l’ama d’un taller on es treballava el marbre per a fer làpides, estàtues i aquella classe de coses clàssiques. En aquella època, això era un bon negoci. Imagina’t: a banda de l’afició dels romans als retrats i a les escultures, als aqüeductes i a les columnes commemoratives, el marbre s’usava fins i tot per a escriure-hi damunt! I sort que era així, perquè si les inscripcions que parlen d’ella s’hagueren fet en paper, hui en dia no en quedaria ni rastre.

Víria Acte (Roma, segles I-II)

8. El booktrailer.

Publicat: DESCRIU

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s