Una universitat pública que forma professors rebels

Un aula sense pissarres, sense tarima i on diversos docents imparteix classe conjuntament (la codocència) es coneix com a Hiperaula, és una novetat de la Universidad Complutense de Madrid i que malgrat que representa tota una novetat està inspirada en la metodologia de Montessori que data del segle XIX.

La periodista Ana Torres Menárguez analitza en un article de el País el llançament d’aquesta nova manera d’aprendre i ensenyar que la Universidad Complutense de Madrid ofereix als futurs docents.

Amb aquesta metodologia es pretén trencar amb la pedagogia tradicional i acabar amb la jerarquia entre docents i alumnat. Els experts destaquen la poca formació del professorat en programes d’observació entre iguals i la necessitat de col·laboració entre docents. Cal introduir la tutorització entre iguals i equips dedicats a supervisar i avaluar aquesta col·laboració.

Un referent és el model educatiu de Canadà, que se situa entre els deu països del món amb millors informes de PISA, pel qeu fa al rendiment acadèmic dels estudiants en Matemàtiques, Ciències i Comprensió Lectora.

En paraules de Gonzalo Jover, el decà de la Facultat d’Educació de la Universidad Complutense que, a més, considera que el model tradicional no aconsegueix retindre els alumnes:

Está demostrado que un grupo heterogéneo de estudiantes mejora los resultados académicos; los más avanzados tiran de los otros. Pero para un solo profesor es muy difícil trabajar con diferentes capacidades y velocidades de aprendizaje.

[…]

I per a Eva Flavia Martínez, investigadora en la Facultat d’Educació de la Universitat de Harvard:

El 20% de la efectividad de un profesor depende de la que tuvieron sus compañeros en años anteriores. Es lo que se llama efecto contagio entre pares, o lo que es lo mismo, todo lo que absorbe un docente al colaborar con otro.

Font: el País

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s