Biblioteques humanes

La revolució digital ha promogut el debat sobre si la lectura és més beneficiosa en paper o en pantalla i ara és el torn de parlar de les biblioteques.

Aquests espais d’intercanvi de saber i punt d’encontre entre els que busquen lectures interessants, un lloc on estudiar i on connectar-se amb el wifi gratuït han evolucionat molt. Fins al punt que es parla sobre “Biblioteques humanes”.

Bibliotecas humanas: el lugar donde se consultan personas en lugar de libros 2

La societat és conscient que les biblioteques són un espai on es poden realitzar serveis socials per ajudar les persones més desfavorides. La ONG Stop the Violence de la ciutat de Copenhague, Dinamarca, va iniciar l’any 2000 una experiència dins el Festival de Roskilde degut a la gran multiculturalitat i diversitat ètnica, sociocultural, etc. de la ciutat que va ocasionar sentiments de rebuig, desconfiança i por a allò desconegut.

L’objectiu de l’experiència era fer minvar la discriminació entre els joves amb una celebració de la diferència i amb la promoció del diàleg, la tolerància i la comprensió de persones d’altres cultures, estils de vida i, fins i tot, aprenentatge.

En paraules dels promotors:

Existe una nueva manera de entender las bibliotecas, centrándose en las personas y en conocer a quienes nos rodean para crear un mundo más tolerante.

La Biblioteca humana es va concebre com una plataforma per a fomentar el diàleg entre persones que en altres situaciones no parlarien mai entre elles. D’aquesta manera, se superen els sentiments negatius inicials i s’arriba a la cohesió social a través del trencament de prejudicis i estereotips.

El funcionament de la biblioteca és molt senzill: es pot consultar un catàleg “d’opcions” on s’hi troben persones amb  històries que contar i als quals podem escoltar durant mitja hora.

Sobretot es tracta de donar a conèixer històries i coneixements de ciutadans que han patit exclusió social per motius de condició social, econòmica, política; com també  per motius d’addiccions, situacións de violència o discapacitat.

La frase clau que resumeix aquesta iniciativa és:

Esta biblioteca te enseña a “no juzgar un libro por su cubierta.

Alguns exemples de títols dels “llibre-conversa” de les Biblioteques humanes:

  • Historia de un gitano
  • Veterano de la Guerra de Irak
  • Chico de orfanato
  • Hijo de supervivientes del Holocausto
  • Atleta olímpico
  • Mujer gorda
  • Cristiano crítico

 

Font: Muhimu

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s