Les fades de Cottingley: fades, fraus i un bell àlbum il·lustrat

L’any 1917 va tindre lloc un dels fraus fotogràfics més sonats de la història. Potser perrquè les protagonistes eren dos xiquetes que es van fotografiar jugant amb fades. O, simplement, perquè un escriptor tan destacat com sir Arthur Conan Doyle -sí, l’autor de les aventures d’en Sherlock Holmes i el  doctor Watson- es va creure la seua història a ulls clucs.

Les protagonistes de l’engany foren Elsie Wrigth i Frances Griffiths, dos cosines angleses de 16 i 9 anys, respectivament, que asseguraren que en es boscos de Cottingley (Anglaterra) hi havia fades. Cal recordar que Conan Doyle s’havia aficionat a l’esperitisme després de perdre el seu fill i el seu interés per la història de les dues xiquetes fou clau en les peregrinacions al lloc i en les investigacions dutes a terme. No hem d’oblidar que en aquests anys Europa patia les penalitats de la Primera Guerra Mundial i el muntatge de les dos xiquetes va suposar un respir enmig del caos i la desesperança.

Si pudieran ver lo que nosotras vemos…

A través de la cortina…

O por un agujero…

Por una ventana…

Hacer fotos es como abrir ventanas –dijo Elsie. Y eso hicimos.

Quasi set dècades després, les dues cosines ja ancianes confessaren que es van valdre de paper i tisores per a l’engay que elles van pensar com un joc que els adults van portar molt lluny.

hadas-768x548

Ana Sender escriu i il·lustra ara Las hadas de Cottingley, una història real amb traces de llegenda i crónica a través de la veu narrativa d’una Frances, ja anciana, que va mantenir fins el final que tot el que veieren era cert i que manipularen les fotos perquè tot el món acceptara l’existència de les fades. Un fet que Conan Doyle va compartir amb elles i que ens planteja de nou el dubte enfront la veracitat o no d’aquests fets que van succeir fa més de set dècades.

Han pasado ya muchos años.

Casi todo ha cambiado, y a veces me cuesta distinguir los recuerdos de los sueños.

Una preciosa historia contada amb un to melancòlic i amb bellíssimes il·lustracions de grafit i colors difuminats que l‘editorial Tres Tigres Tristes publica en castellà i en format d’àlbum il·lustrat i que explicita els escenaris, emocions i il·lusions de les dues xiquetes.

Una lectura molt recomanada per començar l’any nou.

Publicat a DESCRIU

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s