Cap a la normalització d’un cicle tabú

Hi ha molts llibres adreçats als joves lectors per introduir-los en els misteris del món i que tracten sobre la conveniència del xumet, la bondat dels monstres i com és d’interessant explorar l’univers de les fruites i les verdures. En el cas dels temes que impliquen els adolescents la cosa canvia. L’oferta editorial actual és plena de títols sobre temàtica fantàstica, aventures de youtubers, novel·la gràfica i romanticisme fregant l’erotisme. Per aquest motiu, l’aposta de l’editorial Takatuka amb El vermell mola és tan benvinguda.

Abans de res, cal destacar que és més complicat definir la tipologia textual d’aquesta novetat editorial de 2019 que superar el tabú de la menstruació. Estem exagerant, per descomptat! A la sinopsi editorial es parla d’una obra fronterera entre el llibre informatiu, el diari personal, la novel·la gràfica, -més bé novel·la il·lustrada on s’hi fusionen imatges i text per a tractar un tema profund i complex- el bloc de notes i el manual d’autoajuda. També podríem afegir-hi la crònica i, fins i tot, hi trobem semblances amb la psicoliteratura tant de moda en les lectures prescriptives dels anys 80 i que va fer valuoses incursions en les problemàtiques i les angoixes juvenils amb títols tan paradigmàtics com Diari d’un jove maniàtic i Diari d’una jove maniàtica, ambdós publicats per l’editorial Bromera, entre altres.
El vermell mola és un llibre que parla de la menstruació femenina i s’adreça a les preadolescents de forma original, clara i objectiva amb un estil valent i molt directe. A destacar també l’humor amb què es tracten alguns temes a l’hora de traçar un itinerari perfectament delineat de les diferents concepcions que es tenia del cicle menstrual on es barregen dades sanitàries amb altres històriques i culturals. Sabrem l’opinió que en tenien alguns filòsofs clàssics sobre la regla, com Aristòtil, o constatarem evidències com, per exemple, que practicar la meditació ajuda a suportar les molèsties de la temuda síndrome premenstrual.
Al llibre s’informa que se sol situar entre els onze i els catorze anys l’edat aproximada on les fèmines sagnen per primera vegada però, per contra, no solen coincidir altres concepcions sobre la menstruació. Si algunes ètnies veneraven la sang menstrual convençuts de les propietats màgiques d’aquesta perquè garantia la supervivència de l’espècie, altres cultures la menyspreaven i la consideraven tòxica. I, en alguns casos, encara es manté en l’actualitat aquesta actitud negativa.

A destacar l’edició el llibre que és tot un repte de disseny. A més de la tapa dura hi trobem imatges a tot color, textos en diferent tipografia, mapes conceptuals, conceptes elaborats en format esquema, etc. No debades el llibre ha estat mereixedor del Premi Serafina d’Il·lustració. L’autora, Lucia Zambolo, de nacionalitat alemanya, ha volgut recollir tot un seguit d’informació extreta de converses, observacions i reflexions personals i d’altri amb l’objectiu d’animar les dones de totes les edats, encara que especialment les més joves, a conèixer i respectar el seu cos. La menstruació, doncs, no s’ha de veure com un problema sinó com un fet fisiològic natural.
Aquest llibre suposa una important fita que se suma a d’altres iniciatives dutes a terme per activistes en drets humans de països tant occidentals com en vies de desenvolupament i que tenen en la ONU un mirall encoratjador i subversiu en incloure la menstruació en el seu discurs sobre els drets humans i la higiene l’any 2014.

Coberta frontal El vermell mola baja.jpg

El vermell mola

Lucia Zamolo, text i il·lustracions

Anna Soler Horta, traducció de l’alemany

Takatuka Editorial (No ficció): Barcelona, 2019

Premi Serafina d’Il·lustració 2019

+10 anys

96 pàgines

ISBN tapa dura: 9788417383503

 

Publicat a DESCRIU

L’editorial Takatuka n’ha dit:

El vermell mola está tenint molt bona acollida als mitjans, en especial en tots aquells que van en la mateixa línia de la Cultura Menstrual. Com la revista alternativa Descriu.org “Cap a la normalització d’un cicle tabú”.+ info

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s