El llibre de la pols. La Belle Sauvage 1#? (The Book of Dust 1, Philip Pullman)

Editorial Estrella Polar (Biblioteca Philip Pullman). Publicat en novembre de 2017. 480 pàgines.  A partir dels 12 anys d’edat. ISBN: 9788491373896.

Dèsset anys després de la publicació del darrer llibre de la trilogia La Matèria Obscura, tornem a l’univers creat per Pullman amb El llibre de la pols. La Belle Sauvage. Aquesta preqüela (*i) inicia un nou cicle amb més aventures, intrigues, espies i enemics poderosos. També hi trobem elements comuns de la saga anterior com l’Oxford alternatiu, la perillosa institució coneguda com el Magisteri i a Lyra Belacqua. 

La gran diferència d’aquesta saga amb l’anterior és que, en aquesta ocasió, Lyra és un personatge secundari perquè la trama gira al voltat de Malcom Polstead i el seu daimoni (*ii) Asta.

Malcom té onze anys i ajuda els seus pares en la taverna que tenen prop del riu Tàmesi. Just a l’altra banda del riu es troba el convent de Godstown que pertany a unes monges. La relació de Malcolm amb les religioses és molt bona i la seua estimada canoa «La Belle Sauvage» està a la seua disposició sempre que ho necessiten.

Un dia, Malcolm escolta per casualitat una conversa que aconsegueix capgirar tot el que li han ensenyat i creia cert fins ara. Decidit a fer justícia, el jove inicia un viatge acompanyat per Alice, una adolescent que treballa a la taverna i que Malcolm no suporta. Tots dos volen anar a Londres per trobar a Lord Asriel i fer-li una entrega molt especial que tots cobegen.

El viatge no resulta fàcil perquè han de travessar tot el riu a bord de la canoa enmig d’una terrible inundació mentre nombrosos perills volen impedir que arriben a la seua destinació.

La trilogia anterior va patir la censura per l’atac a la religió i la defensa del pensament lliure que s’hi mostrava. En aquesta nova sèrie es posa l’accent sobre els fanatismes de tot tipus, l’autoritarisme religiós i, fins i tot, els abusos sexuals

Per a llegir-ne un fragment aquí i àudio a la Ràdio Flaixback.

(*i) Obra audiovisual o literària que es basa en els personatges o els fets d’una altra obra creada amb anterioritat i que narra fets previs als esdeveniments que relata l’obra inicial. OPTIMOT 

(*ii) Els daimonis són éssers creats per Philip Pullman en la seva obra, la trilogia de La matèria obscura. En un dels mons paral·lel on la història té lloc, els éssers humans tenen ànimes substancials separades del cos, que adopten la forma d’animals, normalment del sexe oposat al seu propietari. WIKIPÈDIA

Deixa un comentari