Las desventuras de Sophie (Les nouveaux malheurs de Sophie, Valérie Dayre, text i Menguao, il·lustracions)

Editorial SM (Sèrie Roja). Publicat en  juny de 2016 (10a edició febrer de 2018). 140 pàgines. Des dels 11 anys d’edat. Traducció de Isabelle Marc. ISBN: 9788491072591.

L’autora d’aquest llibre per a preadolescents dedica l’obra a la seua mare i l’encapçala amb un pròleg on una altra mare no pot amagar el desconcert que sent enfront una pregunta que li llança el seu fill i que ella soluciona amb una història personal.

Siempre dices que hay cosas que nos hacen crecer. ¿Y tú? ¿Puedes contarme algo que te haya hecho crecer?

A partir d’ací ens submergim en una història dura i terrible que protagonitza una xiqueta que va a passar les vacances amb els seus oncles. Els seus cosins la sotmeten a un tracte cruel que a ella li costa justificar y el que en un principi li semblava fascinant li desvetlla la maldat inherent a l’home.

L’assetjament que sofreix la xiquete es veu des d’una perspectiva adulta com un motiu de creixement perquè les traumàtiques experiències viscudes la fan madurar de colp.

Sophie ho passa malament, però no durant la primera visita on l’acompanya sa mare. En les vacances de Setmana Santa Rosemonde, sa mare, també està convidada a la luxosa casa en el privilegita sud de França amb la seua elegant i distingida família amb una cuinera que prepara saborosos plats italianas. L’únic que hauria de fer saltar l’alarma és la presència d’un altre jove convidat de nom Félix, que es nega a jugar amb els cosins de Sophie i s’amaga a la seua habitació. La xica és testimoni d’alguns comportaments violents del seu cosí i de la seua cosina contra Félix, però es nega a acceptar-ho.

Tot és tan fabuló que quan conviden solament a Sophie a passar l’estiu amb ells ella accepta encanta. El lloc és tan idílic com abans, però ara és ella qui ocupa el paper de víctima.

Una lectura necessària perquè malgrat el to extrem de la història sobre el maltractament i l’abús també hi ha lloc per a l’esperança, l’enteniment i els llaços tan forts que es produeixen entre pares i fills. Les imatges en blanc i negre accentuen la foscor de la història.

 

Publicat en LJ

Deixa un comentari