Naix Louise May Alcott, l’autora de “Donetes”

Un dia com avui, 29 de novembre però a la Pennsilvanya de l’any 1832, va nàixer la cèlebre autora de Donetes, Louise May Alcott.

El que molta gent no sap és que aquesta escriptora nord-americana va morir a l’edat de 56 anys a causa de l’exposició al mercuri mentre treballava com a infermera voluntària en la Guerra de Secessió Americana i que la va emmetzinar a poc a poc.

A més de la seua afició a les lletres, Louise fou una defensora dels drets humans i per això es va mostrar contrària a l’esclavitud, va lluitar pel vot femení i va treballar per mantindre la seua família. Algunes de les seues ocupacions principals foren: institutriu, costurera, criada, infermera i mestra. Totes aquestes experiències laborals li van donar moltes idees per escriure.

alcott-300x300

El seu pare fou un pedagog que va educar a les quatres filles segons els estrictes codis que dictaven els ideals transcendentalistes basats en l’austeritat, el sacrifici i la pobresa com a utopia per assolir una vida plena allunyada dels bens materials. Des de molt jove, Louise es va iniciar en l’escriptura de la poesia i, més tard, va provar sort amb els contes i novel·les. Convençuda de la qualitat dels seus escrits, va enviar manuscrits a un editor que li va exigir un “llibre per a senyoretes” i així és com va sorgir Donetes i, sobretot, la protagonista principal, Jo March, que odiava les tasques domèstiques, estimava els llibres i estava en contra del rol de mare i esposa que s’atribuïa a la dona de l’època. En definitiva, Jo March es pot considerar l’alter ego deLouis May Alcott, amb la diferència que la seua heroïna de la ficció es va casar i l’autora no.

casa
Casa familiar on Louise va escriure “Donetes”

Donetes és un llibre inspirat en la seua pròpia família i cal destacar la forta unió de les tres germanes malgrat ser tan diferents, la lleialtad familiar, la col·laboració amb els i la fe en déu que feren del llibre un autèntic best-seller de l’època. Publicat l’any 1868, es considera una obra de to feminista que aposta per la  lluita del somni de ser escriptora i viure sense que la mantinga el marit d’una de les protagonistes. Algunes versions han fet creure que es tracta d’una obra romàntica i ximple, però no hi ha res més allunyat de la realitat. Donetes parla d’una família de l’època contrària a les normes de conducta de les senyoretes que tenien com a objectiu de vida casar-se i com a úniques preocupacions el seu aspecte físic.

Altres llibres de l’autora que seguiren les línies marcades per Donetes foren: Homenets, Una xica a l’antiga (el llibre de capçalera de la protagonista del llibre La llibreria) i d’altres centrats en Jo March com a continuació de la saga: Aquelles donetes i Jo’s boys.

A més d’escriure obres de contingut moral, Louise utilitzava el pseudònim de A.M. Barnard per publicar llibres de literatura romàntica de to melodramàtic amb amors impossibles, venjances i desenllaços tràgics inclosos. Aquests llibres els va escriure amb l’únic propòsit de guanyar diners, però també van gaudir de molt d’èxit.

Imatges: Viquipèdia

Publicat a DESCRIU

Article publicat a Culturamas

Deixa un comentari