El hundimiento del muelle (The Pier Falls, Mark Haddon)

Editorial Malpaso. Traducció de Jaime Blasco Castiñeira. Primera edició en anglés de 2016. Publicat en  2018. 320 pàgines. Crossover. ISBN9788417081553. 

Els nou relats d’aquesta recopilació de Mark Haddon, l’autor de El curiós incident del gos a mitjanit (La Magrana, 2011. Original de 2009), són tan espectaculars que confirme la versatilitat d’aquest escriptor.

En primer lloc, trobem: El hundimiento del muelle, que a més de donar nom al conjunt s’ha de considerar com tota una declaració d’intencions. La història ens trasllada a una situació límit que afecta a moltes persones. Quan un construcció del port s’enfonsa el nombre de víctimes mortals augmenta amb el pas del temps, però ningú no hi pot fer res. Assistim a una crònica del dolor, les seqüeles, les confessions i els vincles que es creen entre els que han sobreviscut.

En La isla revisita el mite d’Ariadna en el laberint del Minotaure a través de l’arribada d’una princesa a una illa, aparentement, deserta. Molt prompte, l’absència de luxes i de comoditats passen a ser secundaris quan la jove descobreix que està en perill.

Bunny parla de la relació d’un jove que pateix obesitat mòrbida amb una dona molt més major que ell que li prepara galletes que potser és l’últim que necessita.

El salvatge es desenvolupa la nit de Nadal amb l’arribada d’un visitant desconegut i mal vestit que obliga els membres d’una família a participar en un joc cruel i molt perillós.

El cinqué conte, La pistola, no fa més que confirmar el perill de les armes de foc entre les mans d’un xiquet i també recrea la crueltat del moment i el poder de la por quan ja som adults.

El personatges de El pájaro carpintero y el lobo viatgen fins al planeta Mart per a perdre la vida. Solament una dona sobreviu, però ho haurà de fer marcada pel trauma.

Respira és la història de l’arribada d’una filla pròdiga que s’ha d’enfrontar a tot el fem que la seua mare s’ha dedicat a acumular durant molts anys. El recent desengany amorós amb la seua parella, una altra dona, i les males relacions amb la germana ho compliquen tot encara més.

Els dos últims contes són: Los chicos que se fueron de casa para conocer el miedo (on un manuscrit ens conta les vivències d’un aristòcrata que és també l’únic supervivent d’una expedició a la jungla) i La presa que descriu la curiosa relació entre una jove que es volia suicidiar i l’home madur que ho ha impedit i a qui la seua dona acaba d’abandonar.

Un recull d’històries molt recomanables que beuen de diverses fonts: l’al·legoria, el realisme descarnat, la imaginació i la ciència ficció.

 

Deixa un comentari